Themafoto's Koninklijk Huis Anna Paulowna, Kleurrijke Koningin


Op deze pagina staan foto's van het bezoek aan de tentoonstelling Anna Paulowna, Kleurrijke Koningin.Paleis Het Loo: Anna Paulowna, Kleurrijke Koningin


Tweehonderd jaar geleden komt Anna Paulowna, de zuster van de Russische tsaar, naar Nederland.
(Anna is een Romanov, een geslacht dat 300 jaar over Rusland regeerde én ze is een kleindochter van Catharina de Grote.)
Ze trouwt op 21-jarige leeftijd met Willem, Prins van Oranje, die Koning Willem II zal worden. Anna is een classy dame,
houdt van keizerlijke glitter en glans en ze kleurt het wat saaie Nederlandse hof. Kisten vol met kostbaarheden neemt ze mee:
stoffen, juwelen, meubelen, snuisterijen en zelfs een complete kerkuitrusting! Ook laat ze koks, zangers en priesters uit Rusland overkomen.

Anna Paulowna is niet alleen een opmerkelijke koningin, maar ook een sleutelfiguur in de lange relatie tussen Nederland en Rusland.
Daarnaast maakt zij een belangrijke verandering mee: de Koning verandert van politiek ‘machthebber’ tot een voornamelijk symbolisch en
publiek instituut. Zo krijgt zij aan het einde van haar leven te maken met ‘nieuwigheden’ als pers en ministeriële verantwoordelijkheid,
iets waar ze als ‘tsarendochter’ maar moeilijk aan kan wennen.

Op 22 oktober 2016 bezocht de website beheerster deze tentoonstelling op de speciale lezersdag van het maandblad Vorsten.
Copyright © 2006-2019 https://koningsfan.nl/


Themafoto's Koninklijk Huis